AFRIKANSK JØDEHAD?

Af Jørn Stjerneklar

Kan man være afrikaner og hvid? Spørgsmålet er retorisk.

For der er mange hvide afrikanere, ligesom der er mange sorte danskere.

Det er essensen af sommerens agurketids diskusion. En lille flok sorte danskere prøver at kapre debatten og retten til at bestemme over, hvad der skal kaldes og dømmes racistisk uden skelen til alle de mange nuancer, der hersker på hele planeten og i H.C. Andersenland.

Som blogger Angela Brink skrev forleden i JP om DRs P3-eksperiment med vitser uden filter:

Det fik en ung kvinde med direkte kloakering til Dagbladet Politikens spalter til at anklage kanalen for at være racistisk og krænke hende, fordi – tadah – hun er sort…

…Netop derfor bliver det bare en enkelt ung kvinde med eksponering i Politiken og med en særligt udviklet evne for at opsøge krænkelser eller en intellektuelt vildfaren mand fra Ærø, der har taget anstød af en lokal cafeejers logo, som bliver dem, der kommer til at fremstå som repræsentanter for alle med afrikansk blod i årene.”

Behøver jeg at skrive, at Brinks far er af sort afrikansk afstamning?

Jonathan Shapiro med kunstnernavnet Zapiro er dagens afrikanske satiriker. Min nummer to på listen i serien her.

Zapiro har selv mødt racekortet mange gange – helt klart – men vælger at formidle det med humor. Manden med trumferne på tegningen er Sydafrikas svar på kvinden JP-blogger Angela Brink mener har en direkte kloakering til Politikens spalter. I ved sikkert, hvem blogger Brink beskriver.

Manden med de store læber på tegningen hedder Julius Malema og han er altid klar til at trække racekortet. Malema er politiker og partiformand for EFF i Sydafrika – ‘Economic Freedom Fighters’, der på trods af, at de altid går klædt i røde kedeldragter, er et rabiat bud på sort sydafrikansk socialisme.

‘Zapiro’ er en af Sydafrikas mere kontroversielle mediepersoner. Som satiriker kan man ikke nå højere end at få officielle klager og retssager på halsen. Han er blevet sagsøgt og afkrævet en erstatning på 10 millioner kroner for at tegne præsident Zuma på en lidet flatterende måde. Desværre har han også modtaget mange dødstrusler, som åbenbart er en del af jobbet i de frie demokratier med ytringsfrihed. Der er også idioter i Sydafrika.

‘Zapiro’ gør sig i at hænge statsledere ud generelt, og jødiske i særdeleshed. Tegningen med Nethanyahu med den enorme, karikerede jødegünter og de store læber er et glimrende eksempel på selvironi.

Shapiros mor er jøde og flygtede fra Nazi-tyskland inden hun ville gå op i røg. ‘Zapiro’ er jøde og hans børn går i jødisk skole.

Mange kalder ham derfor redepisser. Havde han været sort, ville skældsordet ‘Onkel Tom’ med sikkerhed have reddet Zapiros dag.

Ligesom Zapiros kollega i Nairobi, Gado, har jøden heller ikke problemer med at tegne sorte afrikanere som aber, hvis de lever op til en hvis primitiv udstråling.

Her er det Julius Malema der afslutter evolutionens sidste bud på fremtiden for ANCs ungdomsafdeling. ANC har været regeringspartiet med absolut flertal i parlamentet siden overgangen fra apartheid til demokrati i 1994.

Zapiro har en erfaring som er værd at tage med sig i denne danske debat om forbud. Sydafrikas forrige præsident Thabo Mbeki ville forhindre en debat i regnbuenationen om hiv og aids, en debat Zapiro tit og ofte kommenterede på med kradse tegninger.

Men når man stopper den frie debat og retten til at ytre sig fordi nogle bliver stødte, baner man vejen for populismens aller stærkeste. I Sydafrika har det betydet at en tåbe som Jakob Zuma kom til magten i 2009. Mener Zapiro, altså.

I Danmark vil de politisk korrekte fortalere for censur og forbud i den sidste ende få skubbet nationen i favnen på de allerværste kræfter, dem der vil ødelægge alt det, vi har i dag. Og det ved I ikke engang hvem er endnu…

Men kun hvis Mary får magt som hun har agt (hos Politiken).

Så hold nu op med det pis!

Læs første portræt af Gado.

Læs mere om Zapiro her: http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/12/illustrating-south-africa-injustice-20131289362898242.html