HANS ROSLING – MANIPULATIV MESTER?

Af Jørn Stjerneklar

Dette er en slags nekrolog…

Men har man boet på – og beskæftiget sig med – kontinentet i så mange år, som vi har i firmaet, kan man godt forholde sig til både statistik og fremtidens virkelighed, som er radikalt anderledes, end Hans Roslings fremturen i Deadline.”

Sådan skrev jeg i en blog den 9. december 2016. Så det er ikke for at tale dårligt om en død mand, jeg nu skriver om Hans Rosling igen.

Den danske venstrefløj mistede enhver form for kildekritik, i forhold til Rosling, da han var i live. Han var i den grad manipulerende i sin fremlægning af ‘fakta’ og vil, når alle har sundet sig, forhåbentlig blive pillet ned fra piedestalen.

Manipulerende på denne måde

I Adam Holms interview, som har givet Rosling heltestatus i DK, fik Rosling kædet den faldende befolkningstilvækst globalt sammen med, at det er fedt, at der i år 2100 er fire milliarder afrikanere mod 1,234 mia. i dag. Han så scenariet som et kæmpemarked for de store multinationale firmaer. Altså har vi intet at frygte mht. indvandring, for befolkningstilvæksten er næsten ikke eksisterende mere globalt. Og afrikanerne bliver nok hjemme.

North?

Det er mange år siden, vi stoppede med at sejle afrikanerne gratis over til Amerika, så der er stort set ingen, der bliver tvunget den vej mere. Trafikken af afrikanere, der rejser østpå er minimal, de, der gør det – somalierne – tager til Yemen. Men mange afrikanere vil stadig gerne væk fra deres kontinent.

Og hvor tager afrikanerne så hen?

Til Europa. Der er ved at være rigtigt mange afrikanere her på det afrikanske kontinent, og klimaforandringer, krige, korruption osv. vil få flere millioner til at flytte sig nordpå. De har ikke tid til at vente på, at de multinationale selskaber kommer og sælger dem billige vaskemaskiner, som er Roslings argument for, at det går pivgodt.

Rosling sagde, at antallet af børn i verden er holdt op med at stige. Men er en stigning på 1,1% lig nul? For globalt er befolkningstilvæksten rent faktisk 1,1%. Det lyder måske af lidt, men jeg kan røbe, at befolkningstilvæksen er langt højere i Afrika. Et faktum, som Rosling så stort på.

Rosling løj direkte – eller havde ikke styr på sine facts – om den nigerianske økonomi, som angiveligt var i kæmpe vækst.

Men da han blev interviewet af Adam Holm var den nigerianske ‘vækst’ i frit fald. Fra januar 2014 til i dag er det ikke bare gået ned ad bakke, der er en minusvækst på 1.94% her i starten af 2017.

I småtingsafdelingen; Rosling kunne end ikke navnet på præsidenten i Nigeria, han kaldte ham Mohammed, han hedder Mohammadu. Lidt som Bjørn og Jørn. But who cares about facts?

Terror, hvilken terror?

Hans Rosling slog Boko Harams terror hen som en bagatel. Boko Haram opererer i flere lande. Anslået op mod 15.000 mennesker er døde som resultat af deres terror*. Eksperter har for længst evalueret Boko Haram til at overgå ISIS i grusomhed overfor civile. Over en en halv million mennesker er internt fordrevne i Nigeria på grund af deres hærgen*. Prøv også at fortælle de andre berørte befolkningsgrupper i Cameroon, Chad, Benin og Niger, at disse muntre svende fra Nigeria er en bagatel.

Adam Holm prøvede forsigtigt at sige noget om krige andre steder på kontinentet, også det blev også slået hen af Rosling. Men se lige på ACAPS sidste ugentlige opdatering: Afrika har problemer, og de er så store, at folk uvilkårligt vil flygte fra dem. Det er faktabenægtelse at sige anderledes.

Hans Rosling påstod også, at et flertal af menneskeheden har adgang til elektricitet. Korrekt globalt, men i Afrika lever 2/3 af befolkningerne uden adgang til el.

Europas altoverskyggende fattigdomsproblem ligger syd for Middelhavet.

Roslings slutargument i interviewet overfor en måbende Adam Holm var 100% Donald Trump:

”Der er ikke noget at diskutere. Jeg har har ret, og du har uret”.

Hvorfor blev Hans Rosling så populær? Er det fordi folk hører det, de vil høre?

Han var i sandhed et lys i den postfaktuelle virkelighed. Eller måske snarere den første store stjerne i den alternative faktaverden?

Klippet af Holm og Rosling er blevet set på DR knap 900.00 gange og på Youtube 473.000 gange.

R.I.P

*Der er kommet nye tal frem siden jeg skrev bloggen den 8. februar. Det anslås nu, at over 20.000 er dræbt, 4.000 kvinder og piger bortført, og at der stadig er 1.6 million internt fordrevne, og at 6.7 millioner mennesker har behov for beskyttelse i det nordøstlige Nigeria. Tallene er fra ACAPS rapport udsendt den 10. februar.

OM STATISTIK OG VIRKELIGHED

 

 

2 tanker om "HANS ROSLING – MANIPULATIV MESTER?"

  1. Der er mange problemer med, at gøre demografi for et land op. Jeg kendte gennem 15.år en fra Algeriet og han kunne fortælle mig, at landet siden 70erne konstant havde forsøgt, at overtale folk til familieplanlægning med TV reklamer, økonomiske incitamenter. Et flertal i befolkningen slog det defertistisk hen og mente, at det var Guds problem. Der er et andet forhold og det er, at dele af befolkningerne som har vestlige livsværdier og bor i byerne er typisk exogame med ægteskab væk fra familien mod et samfund. Disse gifter sig typisk sent, får få børn og nogle kvinder faktisk ingen. Overfor disse står en endogame klanbaseret familietype, hvor folk gifter sig arrangeret, tidligt og mod familien. Disse får mange børn. Disse klanbaseret familier har typisk også andre familieværdier og retsfølelser som er relateret til klanen. Islam resonere meget med klanbaseret familieværdier og retsfølelser. Nogle kender af Tyrkiet har sagt, at Kemal Attatyrks forsøg på, at vestlig og sekularisere Tyrkiet var, at skabe landet som en familieværdi. De Kemalistiske familier skulle gifte sig væk fra familien mod en Tyrkisk nation. Hans reformer slog kun igennem i byerne og hos ansatte i staten. Disse familier giftede sig sent og fik små børn mens den klanbaseret familie fortsatte i provinserne. Dette skulle have medført, at Kemalismen faktisk tabte til demografien for flere årtier siden. Det er den klanbaseret familie, der vandt med dens retsfølelser for klanen og islam. Der er ingen, der ser på disse skred internt i disse lande, som kan faktisk blive enormt ustabile fordi, der sker en vækst i problemer og et fald i befolkningen, der kan løse dem.

Der er lukket for kommentarer.